teknikjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Teknikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

44-åringar befinner sig på toppen av sin karriär

En undersökning från Manpower visar att fram till 44 års ålder går det att göra karriär, sedan går det långsamt utför, trots att du fortfarande har ungefär 20 år kvar att arbeta. Chefer och de som jobbar med forskning och utveckling håller längre, de toppar vid 48 års ålder medan kundtjänstmedarbetare och andra serviceyrken står vid toppen av sin karriär när de är i snitt 39 år.

Karriärtrappan varierar mellan olika branscher. Generellt håller karriären längre inom kunskapsintensiva yrken och branscher som exempelvis chefsjobb, forskning och utveckling samt teknik- och naturvetenskapliga yrken. Där toppar karriären mellan 47 och 49 år. Serviceyrken som handel, och kundtjänst har med 38-39 år den lägsta karriärtoppen men också inom lager, industri och transport ligger lägre än många andra branscher.
Upp till 48 års ålder anser de flesta att de själva inte nått toppen av sin karriär i den bransch de arbetar. Men är man äldre än 48 år tycker man att den egna karriären har toppat. 80- och 90-talisterna menar att toppen generellt ligger vid 39 år medan 40-talisternas uppfattning ligger långt över: de anser att karriärtoppen inträffar när man är 49 år, vilket är långt över de ungas uppfattning men samtidigt har de själva passerat den åldern.

Samtidigt framgår det att åtta av tio 55-plussare kan tänka sig att byta jobb och nästan lika många tar gärna på sig mer ansvar. Många kan också tänka sig att jobba som coach, på bemanningsföretag eller till och med byta yrke. Undersökningen är gjord även i Norge och där kan seniorerna tvärtom i stor utsträckning tänka sig att gå ner i arbetstid, de vill inte byta yrke och de vill snarare ta mindre ansvar än de gör idag.