teknikjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Teknikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

ABB en av världens främsta innovatörer

Svenska ABB rankas som en av världens främsta innovatörer av prestigefyllda vetenskapstidskriften MIT Technology Review.

Bakgrunden till nomineringen är företagets nyutvecklade brytare för högspänd likström. Runt 100 ingenjörer på ABB i Västerås, Ludvika och schweiziska Baden har jobbat ett antal år med projektet, som nu mynnat ut i en fungerande teknisk lösning. ABB är för närvarande i diskussion med ledande kraftbolag om att rulla ut ett pilotprojekt med den nyutvecklade tekniken.

Framsteget möjliggör därmed nya användningsområden för högspänd likström; stora sol- och vindkraftsparker, för att nämna några.

Den nya brytaren löser det problem som tidigare legat till hinder för storskalig överföring av högspänd likström över långa sträckor. Likström har i det här situationen stora fördelar mot växelström, i och med att energiförlusterna är betydligt lägre. Problemet med överföring av likström över långa sträckor är i nuläget att hela systemet måste stängas av om fel uppstår. Den nyutvecklade brytaren löser problemet genom att kunna bryta ett kraftflöde på 1 gigawatt på fem millisekunder.