teknikjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Teknikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Bortglömt experiment blev unik fuktslukare

Forskare i Uppsala har upptäckt ett helt nytt, unikt material som är betydligt bättre än dagens fuktabsorbenter. Upptäckten gjordes av en ren slump, då forskarna glömde ett experiment över helgen. På bara några veckor har forskargruppen fått flera hundra beställningar på prover.

En grupp forskare vid Ångströmslaboratoriet i Uppsala gjorde en oväntad upptäckt: ett helt nytt material av magnesiumkarbonat. Det nya ämnet, som de kallas Upsalite, visade sig ha en unik förmåga att suga upp fukt.

Forskargruppen glömde kvar ett experiment över helgen och när de kom tillbaka på måndagen såg de att en okänd vitgul gegga hade bildats. De provade att stoppa in gelen i ugnen och upptäckte att torkningen tog oväntat lång tid. Det visade sig att materialet hade små porer som kapslat in vätskan och att absorptionsförmågan var enorm.

Responsen på upptäckten har blivit väldigt stor. Forskarna har redan fått över 400 beställningar på prover av Upsalite. Allt från distributörer i Sydamerika till investerare i Abu Dhabi har kontaktat dem.