teknikjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Teknikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Hållbar lagring i glas

360 terabyte på samma yta som en dvd skiva. Brittiska forskare har utvecklat en ny form av lagring av kvartsglas där data lagras i miljoner år utan att skadas.

Den nya tekniken presenterades på konferensen Conference in lasers and electro-optics i San-Diego. Inför konferensen hade forskarna en digital kopia av sina konferenstexter lagrade i den nya formens lagring.

Glaslagringen ska klara temperaturer på över 1000 grader och kan lagra datan i miljoner år. Forskarna från EU-projektet Femtoprint presenterade nyligen denna nya metod som kan lagra enorma mängder data. En skiva kan lagra hela 360 terabyte, vilket motsvarar 75 000 dvd-skivor.

För att läsa minnet så krävs en femtosekundlaser som inte bara läser av glaset i x-y-z-led men använder även laserns intensitet och polarisation för att läsa data. Datan består av prickar som placeras på olika positioner i glaset med micrometer precision.

Nu letar forskargruppen efter ett enkelt och billigt sätt att utveckla den nya utrustningen så tekniken snabbt kan kommersialiseras. Målgruppen för tekniken är framförallt företag och organisationer med stora arkiv. Eftersom tekniken är hållbar är den ett smart sätt att lagra data med lite till inget underhåll.