teknikjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Teknikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Ingenjörer är ibland fåordiga och blygsamma när de ska lyfta fram sin kompetens

Ingenjörer som grupp kan ibland vara lite fåordiga och blygsamma när det handlar om att beskriva sig och sin kompetens. Det menar Malin Lindström, verksamhetsutvecklare för området karriär och utveckling på fackförbundet Sveriges Ingenjörer.

Sedan ett par år tillbaks erbjuder Sveriges Ingenjörer sina medlemmar kostnadsfri jobbcoaching vid minst två tillfällen. Dessa två tillfällen kan vara precis vad som behövs för att man ska kunna ta sig vidare i sina egna tankar och kanske komma lite närmare målet, att hitta precis rätt jobb.

Det lönar sig att med jämna mellanrum reflektera över hur du vill att ditt liv och din karriär ska se ut. Siktar du på en vertikal eller en horisontell karriär, var ser du dig själv om fem år, vilka förutsättningar är viktiga för att du ska trivas och känna att du utvecklas på jobbet? Det är frågor man kanske inte ställer sig under sina första år i karriären, då är man oftast upptagen med att få in en fot och skaffa sig erfarenhet, men efter ett par år dyker de garanterat upp.

Malin Lindström lyfter fram vikten av att tydligt kommunicera dina mål, önskemål och drivkrafter till chefen. Chefer är inte tankeläsare och en chef med mycket på sitt bord har kanske inte heller tid att sätta sig in i varje medarbetares karriärutveckling. Det är därför, åtminstone delvis, ditt eget ansvar att upplysa chefen om dina ambitioner och målsättningar. Sveriges Ingenjörer rekommenderar ingenjörer att byta jobb minst var femte år och att man skriver ett nytt CV varje år, inte minst för att uppdatera sig själv om vilka erfarenheter man hunnit skaffa sig sen sist och få en möjlighet att blicka tillbaks på sin karriär. Om du ställs inför valet att bli chef, projektledare eller specialist rekommenderar Malin Lindström att tänka tillbaks på de karriärsituationer då du trivts och mått bra. Fråga därefter dig själv vilken karriärväg som kan ge mer av de upplevelserna!