teknikjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Teknikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Kvinnliga teknologer ställer högre lönekrav än kvinnliga ekonomer

Även om kvinnliga studenter generellt sett förväntar sig en lägre lön än sina manliga kurskamrater så är kvinnliga teknologer bättre på att ställa lönekrav än de kvinnliga ekonomerna.

När en nyutexaminerad kvinnlig ekonom ska förhandla lön på sitt första jobb begär hon i genomsnitt 26 135 kronor. Hennes manliga kollega kräver däremot drygt 2 300 kronor mer. Motsvarande gap mellan kvinnliga och manliga civilingenjörer är 1220 kronor. Statistiken kommer från analysföretaget Universums undersökning Företagsbarometern, där 14 000 svenska högskolestudenter ingår.  Kent Karlsson, som är ombudsman på Unionen, menar att kvinnor generellt sett ställer tuffare krav på sig själva i karriären.

Han poängterar också vikten av att lyckas förhandla fram en bra ingångslön och vilken roll det spelar för en individs framtida löneutveckling.  Den som kommer in för lågt från början står på sikt inför en betydligt brantare backe än den som förhandlat sig till en attraktiv ingångslön. Tipset från Unionen är att diskutera löneutvecklingen med chefen utifrån ett långsiktigt perspektiv och att stämma av med den lokala fackföreningsklubben innan man ger förslag på ingångslön.

När kvinnor och män byter tjänst på ett företag menar Kent Karlsson att män i allmänhet är snabbare med att begära löneförhöjning, medan kvinnor i större utsträckning kan tänka sig att prova den nya tjänsten en period, för att därefter utvärdera ett eventuellt lönepåslag. Ingenjörer har en fördel jämfört med ekonomerna.  Enligt Universum gagnas kvinnliga jobbsökare av den skeva könsfördelningen i branschen. Det gör att kvinnliga ingenjörer som söker sitt första jobb i allt större utsträckning erbjuds samma ingångslön som sina manliga kollegor.