teknikjobb.se

close
notifications_none

Bevaka sökning

Få jobb till din e-post enligt
dina sökkriterier

*Obligatoriskt fält
*Obligatoriskt fält
 
Jag har tagit del av Teknikjobb.ses integritetspolicy/användarvillkor.

Världens första konstgjorda hamburgare

Holländska forskare har framställt världens första konstgjorda hamburgare. Burgaren väger 140 gram och har kostat motsvarande 2,2 miljoner kronor att tillverka. Motivet till forskningen är att få fram en mer miljövänlig och hållbar köttproduktion för att möta framtidens ökade behov av kött.

I dagsläget används mer än hälften av jordens odlingsbara mark som betesmark för nötkreatur och tillverkning av kött. Köttproduktionen står även för en stor del av koldioxid- och metangasutsläppen. Inom de kommande 40 åren beräknas köttkonsumtionen fördubblas.

Nu tror sig en holländsk forskargrupp vara på väg mot en lösning på världens ökade köttkonsumtion. De har tagit stamceller från nötdjur och programmerat om dem till muskelceller, som i sin tur förökat sig och bildat köttvävnad. Köttet har sedan blandats med äggpulver, ströbröd och kryddor. Man tillsatte även saft från rödbetor och saffran för att få en mer rödaktig färg på köttet. Testpanelen som sedan smakade den konstgjorda burgaren tyckte att konsistensen liknade riktigt kött, men att det saknades fett och kryddor.

Nästa steg är att hitta finansiärer så att man kan forska vidare, effektivisera produktionen och få ned tillverkningskostnaden. Forskargruppen tror att det framodlade köttet kan finnas tillgängligt för allmänheten inom 10-20 år.